20 Eylül 2010 Pazartesi

Rieltveld Schröder Evi

Rieltveld Schröder evi ve arkasında teras evler

The Rietveld Schröder evi Hollanda'lı mimar Gerrit Rietveld tarafından Truus Schröder- Schrader ve üç çocuğu için 1924 yılında inşa edilmiş. Duvarsız tasarım bir tasarım kararı olarak önceden aile tarafından istenmiş. The Stiyl mimarlığının en bilindik örneği ve belki de en doğru the stil yapısı olarak vurgulanmakta.



Bina Schröder 1985'de öldükten sonra Bertus Mulder tarafından restore edilerek müzeye çevrilmiş. 2000 yılında Unesco Dünya Mirası Listesine alınmış.

The Rietveld Schröder Evi daha önceki yapılara göre tüm mimarisinde iç ve dış tasarımında köklü bir kırılım meydana getirir. Utrecht'e teras evlerinin sonuna yerleştirilen iki katlı ev komşu binalarla bir ilişki kurmaya çalışmamaktadır. 1960'ların otoyol inşaatlarının cepheleri gibidir.

İçerde sabit oda yığınları yoktur ama dinamik, değişebilir açık alanlar bulunmaktadır. Giriş katı geleneksel olarak adlandırılabilir. Merkezi bir merdiven etrafında mutfak ve üç oda bulunmaktadır. Üst kat yaşam alanı, bölünmüş bir banyo ve tuvalet alanının dışında yangın yönetmeliklerine uymak için tavan arası şeklinde düzenlenmiş. Rietveld, aslında, üst katı olduğu gibi bırakmayı istemiş. Buna rağmen Bayan Schröder açık ve bölünmüş alanın ikisini birden kullanılabilir bir yaşam alanı için istemiş. Bu durum dönen ve kayan bölmeler ile bu isteği karşılanmış. Tamamen bölündüğü zaman yaşam alanı üç yatak odası, banyo ve salonu içermektedir. Bu kapalı ve açık hali arasında muhtemel olasılıklar, kendi sunduğu mekansal deneyimler ve tercihler geniş bir yelpazededir.

Rietvield'ın Mavi Kırmızı Sandalyesi

Cepheler bileşenlerine bilinçli bir şekilde ayrılmış çizgilerin ve düzlemlerin kolajıdır ve cepheler geçmişte bir sapma olarak gözükür. Bu durum balkonların bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Rietvield'ın Mavi Kırmızı Sandalyesi gibi, her bir eleman kendi rengine ve biçimine sahiptir; cephelerin plastikimsi keskin görünüşleri için seçilen renkler, beyaz cepheler ve gri tonlar, siyah pencereler ve kapı kasaları ve temel renkler içindeki doğrusal elemanlar binayı tanımlamaktadır.

Binadan Görünüşler

























http://en.wikipedia.org/wiki/Rietveld_Schr%C3%B6der_House
the stiyl
neoplasticism
http://en.wikipedia.org/wiki/Feminism_and_modern_architecture
arama konusu (feminist architecture theory)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder