17 Ekim 2010 Pazar

Daniel Hudson Burnham



İlk modern şehir plancılarından olup Amerikanın ilk gökdeleninin tasarımcısıdır. 1912'de öldüğünde Frank Lloyd wright ""(Burnham) yaratıcı bir mimar değildi ama büyük bir adamdır" yorumunu yapmıştır.

Harvard ve Yale üniversitelerine girmeye çalışıp reddedilmesini izleyen dönemde Chicago'ya dönüp ilerleyen yıllarda Chicago Okulu'nu etkilemiş ve Louis Sullivan, Daniel Burnham, William Holabird ve Martin Roche gibi mimarları yetiştirip öncülük yapacak olan William Le Baron Jenney'in mimarlık ofisinde teknik ressam olarak yetiştirilmek üzere girmiştir.

1871 yangının zararlarını karşılamak için ortaya konan seferberlikte alanları yüksek yapılara açacak mimarlara büyük görevler verildi. 1873 yılında hizmet elemanı olarak çalıştığı işinden ayrılıp John Root ile kendi mimarlık firmasını kurmuştur. Birlikte Chicago'nun ilk gökdelenlerinden biri olan 21 katlı Masonic Temple Building (1939'da yıkılmıştır) binasını inşa ettiler. Chikago okulunun takipçisi olarak modern yapılar ürettiler. Burnham, 1891 yılında Root'un zatüreden ölmesinden sonra şirketi tek başına yürüttü.

O zamana kadar dünyanın en büyük fuarı olan World's Columbian Exposition'da sorumluk almayı kabul etmelerine rağmen Root'un ölümünden sonra onun medern renkli tasarımı, Burnham, Frederick Law Olmsted, Charles McKim ve Louis Sullivan'ı içeren seçkin mimarlar tarafından klasik bir görünümle yeniden tasarlanmıştır.




Chicago Planı

Edward H. Bennett ile birlikte Chicago kentinin gelecek yayılım kararlarını verdikleri şehir planını hazırladılar. Chicago için yapılan şehir planı, Güzel Kent Hareketi'nin (City Beautiful movement) ve Amerikan şehirinin dengeli büyümesi için yapılan ilk kapsamlı planlama örneği olmuştur. Göl ve nehir kenarları kentlilerin yürüyecekleri yeşil alanlar ve parklarla donatılmıştır. Şehir planı Chicago Ticaret Odası/Commercial Club of Chicago tarafından mali olarak desteklenmiştir.



Fransadan etkilenen alt yapı işleri, çeşmeler ve merkezden yayılan geniş yollar ile kubbeli belediye binası yeni planda şehrin ana manzarasını oluşturmaktaydı. Planın sadece bir kısmı gerçekten uygulanmasına rağmen, kent tasarımı için bir ölçüt oldu ve Burnham'ın ölümünden uzun süre sonra Chicago'nun gelişimini etkilemeye başladı. Şehir planlama projeleri Chicago planının hayattayken uygulanmamasına rağmen durmadı ve Cleveland, San Francisco ve Manila ve Baguio için Cicago planının temellerini oluşturan ilkeler ile planlar üretti.


Klasik Yunan ve Roma usluplarını çalışmalarında örnekledi. Louis Sullivan Burnham'ı Klasizme bağımlılığı ve özgün tasarım eksikliğinden dolayı kendi biyografisinde ciddi şekilde eleştirmiştir. Sullivan "Krumsal American'ın Burnham'ın mimarlık üslubuna gösterdiği tercih daha fazla sürmezse, Dünya Fuarı'nın yol açtığı hasar yarım yüzyıl daha sürecek" yorumun getirmiştir.

"Küçük planlar yapmayın. erkeğin kanını heyecanlandıracak bir büyüye sahip olamazlar ve kendilerini gerçekleştiremezler" sözünü ölümünden geriye bırakmıştır. "Make no little plans. They have no magic to stir men's blood and probably will not themselves be realized." (Moore 1921)


Washington Planı

Daniel Burnham, Frederick Law Olmsted, Charles F. McKim, ve Augustus Saint-Gaudens işbirliğiyle Güzel Kent Hareketinden oldukça etkilenen National Mall, McMillan Plan'ının ortaya çıkmasına önemli katkılar verdi.

McMillan Planı

National Mall




1. Lincoln Memorial
2. National Museum of American History
3. National Museum of Natural History
4. National Gallery of Art Sculpture Garden
5. West Building of the National Gallery of Art
6. East Building of the National Gallery of Art
8. Ulysses S. Grant Memorial
10. National Museum of the American Indian
11. National Air and Space Museum
12. Hirshhorn Museum and Sculpture Garden
13. Arts and Industries Building
14. Smithsonian Institution Building ("The Castle")
15. Freer Gallery of Art
16. Arthur M. Sackler Gallery
17. National Museum of African Art

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder