16 Ekim 2010 Cumartesi

Frederick Law Olmsted




Ne yapıyor olursa olsun, American toplumunu geliştirme düşüncesine sahip 1822-1903 yılları arasında yaşamış olan peyzaj mimarıdır. Kent merkezlerinin eğlence ve kültürel alanları için ayrılan yerlerin bölünmemiş devasa boyutlarda olması gerektiği düşüncesiyle tasarımlarını temellendirmiş ve kent merkezlerinde hayal ettiği parkları sadece geniş çayırlar olarak kurgulamak yerine, kent içi yeşil alanları, kentlilerin şehir yaşantısından akıl sağlıkları için kaçıp sığınacakları bir güzellik ve uyum alanı olarak tasarlamıştır. Kentli biri için, yarattığ alanlar yeşil alan olmanın dışında, günlük iş hayatından yalıtılmasının yanında içinde bulunulduğu zaman ona bir hayal içersinde olduğunu hissettiren, insanı tamamen sarmalayan bir kaçış alanı haline gelmektedir.

Toplumsal birliktelik duygusu ve topluma adanmış hizmetler sayesinde gelişmiş bir topluluk hissini yaratmaya çabalamıştır. American kentinin eğlence gereksinimlerini, geniş alanlarda kamusal parklar ve park işleyişleri ile karşılandığı bir tasarım ile şekillendiren bir mesleki bakış açısına inanmış ve o çerçevede meslek hayatını şekillendirmiştir.


Kendi tasarımlarının insan üzerindeki görsel ve ruhsal etkilerinde büyük beklentilere sahip biri olarak, tasarımlarının barındırdığı kırsal yeşil alanların kent yaşamının yapaylığına ve gerilimine karşı güçlü bir çağre olacağına inanmaktadır. Hafif engebeli çimenlikler ve üzerlerine dağıtılmış ağaç toplulukları ile bezenmiş alanlar tasarlamıştır. Bu alanların huzur duygusunu destekleyip büyüteceğine inanmıştır. Farklı içeriklere sahip bahçe düzenlemelerinin çelişkili kullanımları ile oluşturulan yeşil alanların sakinlik duygusu yaratacağı görüşündedir. Olmsted bu ayrılış ve karşıt olarak bağımlılık ilkelerini döneminin peyzaj tasarımcılarına göre daha fazla uygulamıştır. Bağımlılık aslında hafif kıvrımlar ve eğim ile yeşil alanın içine doğru akan yolların ve patikaların yapılandırdığı bir park uygulamasıdır. Böyle bir uygulama içerisinde kişi en az dikkat ile sürece ayak uydurmaktadır.

Central Park ve Beyaz Saray en bilindik projeleridir.

central park


Kuş Bakışı Central Park öncesi - John Bachman - 1859



Tasarımları

Stanford University/ California /Palo Alto
US Capitol/ District Of Columbia/ Washington
Planned Community/Georgia/ Atlanta
Colombian Exposition/ Illinois Chicago
Planned Community/Illinois Riverside
Moraine Farm/Massachusetts/Beverly
Fenway/Massachusetts/ Boston
Jamaica/Massachusetts/Boston
Arnold Arboretum/Massachusetts/ Boston
Muddy River/Massachusetts/ Boston
Franklin Park/ Massachusetts/ Boston
Prospect Park/ New York/ Brooklyn
Park System/ New York/Buffalo
Central Park/ New York City
State Reservation/New York/ Niagara Falls
The Biltmore Estate/ North Carolina/Asheville
Mount Royal Park/ Quebec, Canada/Montreal

http://www.racontours.com/archive/bachman_central_park.php
http://www.fredericklawolmsted.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder